niedziela, 24 marca 2013

Pierwszy przepis- Racuchy otrębowe na maślance



Te racuchy często robię na kolację lub śniadanie, swojej rodzinie. Dzisiaj też postanowiłam je zrobić. Nie planowałam dodać tego przepisu na bloga, ale pomyłam ,że w końcu muszę dodać pierwszy przepis. Oto więc on.



Składniki:
2 jajka
maślanka 150ml
cukier- według uznania
mąka pełnoziarnista (100g)
½ łyżeczki sody
2 łyżki otrębów pszennych 
(można zrobić je również z jabłkami, bananem lub dodać łyżeczkę cynamonu)


Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Następnie nadal miksując wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, otręby, a na końcu sodę.  Na rozgrzanej patelni nalewami ciasto (jedna łyżka wystarczy) i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Można podawać je z Nutellą, dżemem, budyniem lub tak jak w moim przypadku jogurtem owocowym.

Jeden racuch to ok 30 kcal 


POLECAM!


2 komentarze:

  1. aaaaapetyczne, a zamiast maślanki można dać jogurt? lub kefir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, ale raczej tak jeśli podsypiesz więcej mąką

      Usuń